Geschiedenis van TBS Soest

In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw richt de heer O. Zimmerman het Technisch Bureau voor gietijzer producten Soest (TBS) op. Hij vestigt zich in een garagepand in Soest. TBS produceert aanvankelijk alleen kolken en putafdekkingen van gietijzer. Na een korte periode verhuist het bedrijf naar de molen ‘de Vlijt’ aan de Kerkstraat.

Innoveren met nieuwe materialen

Vlak voor de oorlog wordt ijzer schaars en dus duur. Daarom experimenteert Zimmerman met de combinatie van gietijzer met beton. Hij ontwerpt een verankering van het gietijzer in het beton en vraagt daar octrooi voor aan. Het is een kwalitatief goede en goedkope oplossing die nog steeds zijn vruchten afwerpt.

De groei van TBS

In 1952 verhuist het bedrijf naar het nieuwe industrieterrein aan de Beckeringhstraat. TBS levert in die periode kolken en putafdekkingen aan alle gemeenten in Nederland, maar ook aan de Belgische markt.

Marktleider

In de jaren zestig neemt Zimmermans schoonzoon E.S. Raatjes het bewind over. Vanaf dat moment groeit het bedrijf in rap tempo verder. Waren er in 1950 nog 21 personeelsleden, aan het eind van de jaren tachtig zijn dat er 140. TBS wordt marktleider op het gebied van kolken, putafdekkingen, schuiven en terugslagkleppen. Een positie die we nog steeds met trots mogen uitspreken

1992: waterbeheersingsproducten

In 1992 gaat TBS ook met kunststof (HDPE) werken, een materiaal met nieuwe kwaliteiten en nieuwe toepassingen. Die innovatie betekent een enorme stimulans voor de productie van waterpeilbeheersingsproducten. Vanaf dat moment neemt ook de productie voor het buitenland een hoge vlucht. Het bedrijf verhuist kort daarna naar het huidige pand aan de Koningsweg.

historie