Schiphol – Transformatorputten

Meer dan 100% waterdicht

De put moest absoluut waterdicht zijn, vooral waar de kabels onder de grond in en uit de put komen. Aangezien TBS van absolute wereldklasse is als het gaat om waterdichte constructies, zijn we erin geslaagd om een constructie te bedenken waarmee de verbindingen tussen de kabels en de put gegarandeerd dicht blijven.

IJzersterk

Daar de putten naast de landingsbaan liggen, kan het voorkomen dat een vliegtuig in geval van nood over de put heen rijdt. Die belasting moest de deksel kunnen dragen. Na een intensief proces waarin veel verschillende soorten verbindingen en constructies zijn getest, is TBS tot de ultieme oplossing gekomen.

Bedrijfszeker

Een derde uitdaging van dit project was dat de constructie absoluut bedrijfszeker moest zijn. Het is immers niet eenvoudig om de baanverlichting even af te zetten bij eventueel onderhoud. Ook in dit geval was het een kwestie van intensief samenwerken met de verschillende partijen. Zodat alle risico’s aan alle kanten waren uitgesloten.

Vergrendeling zonder losse onderdelen

Onder geen enkele omstandigheid mogen er losse onderdelen op de baan achterblijven. Dat betekende dat de vergrendeling zonder losse onderdelen moest werken. Ook deze eis vergde van TBS de nodige inventiviteit om hiervoor een goede oplossing te vinden.

Soepel bij extreme temperaturen

De put moet gemakkelijk te openen zijn, zowel bij extreme hitte als extreme vorst. TBS presenteerde het vergrendelsysteem op het moment dat het vroor. Na een proef waarbij de put verwarmd werd tot 40 graden bleek het deksel open gedrukt te worden. Na enige aanpassingen functioneerde het systeem perfect, zowel bij lage als hoge temperaturen.

Succes

Dit project bewijst dat TBS ook de meest ingewikkelde opdrachten met groot succes kan uitvoeren. Daarvoor hebben wij niet alleen de vakmanschap en de ervaring in huis, maar ook een hoge mate van creativiteit en flexibiliteit. Bovendien zijn wij sterk in teamwork. Zonder intensief samenwerken met alle betrokken partijen is het onmogelijk om zo’n complex project naar tevredenheid af te ronden.

Dankzij de succesformule van deze specifieke putten levert TBS Soest voor verschillende locaties op Schiphol nog steeds de transformatorputten.